Urządzenia i Akcesoria
Ciasto cytrynowe na parze
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
12 porcji
Składniki
-
150 g masła, niesolonego pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
-
2 łyżki mąki pszennej, do oprószenia formy2 łyżki kaszy manny do oprószenia formy
-
180 g cukru
-
1 cytryna ekologiczna, skórka i sok
-
3 jajka
-
20 g mleka
-
180 g mąki pszennej
-
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szczypta soli
-
1400 g wody
-
100 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao) pokrojonej na kawałki
-
15 g oleju kokosowego1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku (np. słonecznikowy, z pestek winogron)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
4 g
Kalorie
1209 kJ /
289 kcal
Tłuszcz
16 g
Błonnik
1.5 g
Węglowodany
31 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Kakaowa babka z Varomy z polewą czekoladową
3 godz. 20 min
Piernik z Varomy
1 godz. 40 min
Sernik z ricotty z jabłkami
6 godz.
Ciasto pomarańczowe
45 min
Deser makowy
26 godz. 45 min
Ciasto migdałowe
1 godz. 15 min
Ciasto z kaszą manną i polewą czekoladową ze śliwkami
2 godz.
Ciasto bananowe z Varomy z polewą toffi
2 godz.
Ciasto cytrynowe
2 godz.
Babka limonkowa z twarogiem
1 godz. 30 min
Odwrócone ciasto z ananasem i kandyzowanymi wiśniami
1 godz. 25 min
Krówki szkockie (Scottish tablets)
2 godz. 15 min